Donderdag 4 november: Preservation bij Werelddag Digitale Duurzaamheid

Afbeelding van de digitale wereld. Bron: Pixabay
19 oktober 2021

De Werelddag Digitale Duurzaamheid vindt dit jaar plaats op 4 november, met als thema Breaking Down Barriers. Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseren we een (bijna) dagvullend en interactief symposium waarbij we over grenzen kijken, vooral bij elkaar. Het Nationaal Archief verzorgt thema’s als preservation headaches en preservation watch.

Kopzorgen over preservation

Op het gebied van duurzame toegankelijkheid kom je allerlei uitdagingen tegen. Momenteel is de internationale werkgroep van de Open Preservation Foundation bezig deze headaches te inventariseren, zodat we samen kunnen werken aan praktische oplossingen. Lotte Wijsman van het Nationaal Archief: “Archiefinstellingen krijgen steeds meer digitale bestanden binnen. Hierdoor groeit de noodzaak om deze bestanden automatisch te controleren. De tools hiervoor geven waarschuwingen en foutmeldingen. Maar wat betekenen deze meldingen precies en moeten we ze allemaal even serieus nemen? We zijn momenteel bezig om dat in kaart te brengen.” Tijdens het symposium gaat Wijsman nader in op deze problematiek en hoe zij werken aan een oplossing.

Deelnemen kan online en op locatie

Wilt u deelnemen? Schrijft u zich dan vooraf in op de website van NDE. Hier staat ook het volledige programma. De voertaal is Nederlands en de toegang kosteloos. Naast deelname op locatie is het mogelijk online aan te sluiten. Bent u aanwezig op locatie, dan is een QR-code verplicht.

Deel het alvast op social

Zoals ieder jaar draait de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid om het delen van elkaars werk, kennis en projecten met nationale en internationale erfgoedinstellingen. Dat start al vóór 4 november. We zien je werk, tips of jouw digital preservation day graag al voorbijkomen op sociale media. Dat kan met een foto, video of hoe je jouw kijk op duurzame toegankelijkheid van digitale informatie ook maar met ons wilt delen. Gebruik de hashtag #WDPD2021 op sociale media.

Werelddag Digitale Duurzaamheid

Elk jaar, op de eerste donderdag van november, is het de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Wereldwijd besteden archieven, musea, bibliotheken en andere (erfgoed)organisaties op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties.