Op het Kennisplatform Informatie en Archief (KIA) zijn onlangs vijftig AVG-praktijkcasussen verschenen. Deze casussen geven mogelijke antwoorden op informatie- en archiveringsvraagstukken in relatie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ze zijn gepubliceerd in de vorm van een Wiki binnen het kennisplatform Informatierecht van KIA. Onder de titel ‘Er kan meer dan je denkt’.
Leergang Privacy; van Wbp naar AVG
De vijftig casussen zijn gemaakt door deelnemers van de Leergang Privacy, die de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Nationaal Archief en KVAN/BRAIN in 2018 hebben opgezet. Onder de deelnemers bevonden zich archivarissen, medewerkers DIV, DIM, archiefinspecteurs en informatieprofessionals in brede zin. De Leergang Privacy heeft het doel de kennis van professionals, die zich bezighouden met het beheer en de verwerking van persoonsgegevens in archiefbescheiden, te vergroten. De praktijkcasussen geven de uitzonderingspositie van de archieffunctie binnen de AVG meer handen en voeten.
Delen van nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen
De vijftig casussen zijn onderverdeeld in vier thema’s:
1. Selecteren, waarderen en overbrengen;
2. Collectiebeheer en beschikbaar stellen;
3. Particuliere archieven;
4. Datagovernance.
Iedere bijdrage is geschreven op persoonlijke titel en weerspiegelt de kennis en inzichten van de deelnemers op het moment dat zij de leergang volgden. De Wiki bevat tevens een handig overzicht naar (literatuur)verwijzingen. Nog geen lid van het Kennisplatform Informatierecht? Meld u aan en bekijk de casussen. Heeft u andere inzichten of nieuwe oplossingen? Deel deze dan binnen het kennisplatform en draag zo bij aan een gemeenschappelijk handelingskader voor de archieffunctie binnen de AVG.
Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan de Leergang Privacy? Neem dan contact op met Andreas Markus van de Erasmus Academie: markus@erasmusacademie.nl