Definitie
De entiteiten die direct en/of indirect de inhoud, structuur en wijze van bevraging van een informatieobject bepalen.
Toelichting
Een informatieobject staat niet op zichzelf. Het komt ergens vandaan, gaat over iets in de werkelijkheid, wordt ergens beheerd enzovoort. Al deze entiteiten vormen samen de context van een informatieobject. Gegevens over de context (contextinformatie) worden vaak als metagegevens toegevoegd aan een informatieobject.
De context bepaalt mede de betekenis van een informatieobject. En omgekeerd zegt een informatieobject iets over de context. De eisen van DUTO gaan daarom niet alleen over informatieobjecten, maar ook over de beschrijving van de context van een informatieobject. De context kan beschreven zijn in afzonderlijke informatieobjecten, bijvoorbeeld de beschrijving van een medewerker in de personeelsgids. Maar ook in de metagegevens van het informatieobject, bijvoorbeeld de naam van de auteur van een notitie.
Voorbeelden
Actoren die bij die processen betrokken zijn (bijvoorbeeld bij een bouwvergunningaanvraag: de aanvrager, de architect, de vergunningverlener en de toezichthouder). Onderwerpen waar het informatieobject over gaat (bijvoorbeeld bij een bouwvergunningaanvraag: het gebouw waarvoor de bouwvergunning wordt aangevraagd). Gerelateerde informatieobjecten (bijvoorbeeld bij een bouwvergunningaanvraag: het bestemmingsplan waaronder het bouwproject valt). De beheerapplicatie (bijvoorbeeld bij een bouwvergunningaanvraag: de systemen voor het aanvragen en publiceren van vergunningen).
Bronverwijzingen
De DUTO-definitie is gebaseerd op de definitie uit de Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (ArchiefWiki) (lemma 20): "Het geheel van omgevingselementen die direct en/of indirect inhoud, structuur en wijze van bevraging van het archief van een bepaalde archiefvormer bepalen."