Terug naar zoekresultaten

2.19.301 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek

Het archief bevat voorgedrukte en ingevulde indexkaarten die in de periode 1945 tot 1952 door het Central Search Bureau en diens taakopvolger de International Tracing Service zijn aangelegd in verband met de zoektocht naar vermiste slachtoffers van de nazi-vervolging.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.301
Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek

Auteur

Het Nederlandse Rode Kruis en Nationaal Archief

Versie

11-02-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2019 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Het Nederlandse Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek
Ned. Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1952

Archiefbloknummer

I28554

Omvang

; 83 inventarisnummer(s) 8,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

International Tracing Service Central Search Bureau, 1947 - heden

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat voorgedrukte en ingevulde indexkaarten die in de periode 1945 tot 1952 door het Central Search Bureau en diens taakopvolger de International Tracing Service zijn aangelegd in verband met de zoektocht naar vermiste slachtoffers van de nazi-vervolging.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Central Tracing Bureau (CTB)
Het Central Tracing Bureau (CTB), werd opgericht door de United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA), met als doel het opsporen van vermiste personen. Hiervoor werden documenten over de geïnterneerden van concentratie- en / of werkkampen verzameld, geclassificeerd, bewaard en toegankelijk gemaakt voor regeringen en geïnteresseerde individuen.
Na de opheffing van de UNRRA werd het bureau in 1947 overgenomen door de International Refugee Organization (IRO) en werd de naam gewijzigd in de International Tracing Service (ITS).
De ITS ressorteerde van 1947 tot april 1951 onder de IRO. In 1951 kwam de ITS te vallen onder de Geallieerde Hoge Commissie voor Duitsland tot de opheffing van deze commissie in 1955. Vanaf 1955 tot heden is het Internationale Rode Kruis verantwoordelijk voor de administratie en directie van de ITS onder toezicht van de Internationale Commissie. Sinds de openingstelling van de collectie op 28 november 2007 behoort ook historisch onderzoek tot de taken van de ITS.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is in 2018 door Het Nederlandse Rode Kruis overgedragen aan het Nationaal Archief.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Doormiddel van de indexkaarten kan men nagaan of er informatie over een specifiek persoon beschikbaar is in de archieven van het Nederlandse Rode Kruis - Informatiebureau (NRK-IB) en de archieven van het International Tracing Service.
De indexkaarten zijn naamkaarten met informatie over hoofdzakelijk verplicht tewerkgestelde mannen en in mindere mate ook over politieke gevangenen, joden en overleden personen. De naamkaarten zijn afkomstig van de CSB/ITS-kantoren in de deelstaten Hessen en Beieren. Op een kaart staat rechts bovenin een cijfer (de Suchstellecode) die verwijst naar de plaats in Duitsland waar de betrokkene heeft verbleven. De onderste helft van de kaart bestaat uit kolommen waarmee men kon aangeven in wat voor soort document de betrokkene wordt genoemd. Op de kaarten uit de deelstaat Hessen worden deze kolommen met letters aangegeven, de kolommen op Beierse kaarten zijn genummerd. Voor de omzetting van de Suchstellecode naar de juiste plaats is het nodig om te weten uit welke deelstaat de kaart komt. In de bijlage van deze inventaris vindt men de Suchtstellecodes voor beide deelstaten.
De cartotheken in deze collectie zijn voor een klein deel de sleutel tot de archieven over de arbeidsinzet (Inventaris van het Nederlandse Rode Kruis - Arbeidsinzet 2.19.323). Voor elke naam die in een document wordt weergegeven, bevat de naamindex een indexkaart met de exacte locatie van het document (de plaats van tewerkstelling, gevangenschap of overlijden).
Op enkele kaartjes staat een dossiernummer, toegevoegd door het NRK-IB, deze verwijst naar de Centrale Europese Cartotheek (2.19.287) en de Persoonsdossiers Europees (2.19.281).
Selectie en vernietiging
Uit het archief is bij de bewerking niets vernietigd.
Aanvullingen
Er worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Ordening van het archief
De indexkaarten zijn op thema alfabetisch geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Het Nederlandse Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek, nummer toegang 2.19.301, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ned. Rode Kruis - Tewerkgestelden ITS Cartotheek, 2.19.301, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Afgescheiden archiefmateriaal
Verwante archieven
2.19.287 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis, Informatiebureau: Centrale Europese Cartotheek (CEC) (archiefinventaris 2.19.287)
2.19.288 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis: Persoonsdossiers Europees (archiefinventaris 2.19.288)
2.19.321 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis, Collectie Kampen en Gevangenissen (archiefinventaris 2.19.321)
2.19.323 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis, Collectie Arbeidsinzet, 1940-1952 (archiefinventaris 2.19.323)
Publicaties Biedermann, C.C., More than 10.5 million... , Bad Arolsen 2003 Holborn, L.W., International Refugee Organization. A Specialized Agency of the United Nations. Its history and work 1946-1952 , Londen, New York, Toronto 1956 Vosse, J. van de, Het Informatiebureau van het Nederlandsche Roode Kruis. Verslag over zijn werkzaamheden van 1939-1947 , Den Haag 1948 Vosse, J. van de, Het Informatiebureau van het Nederlandsche Roode Kruis. Verslag over zijn werkzaamheden van 1948-1953 , Den Haag 1954