Terug naar zoekresultaten

2.05.377 Inventaris van het archief van de minister van Buitenlandse Zaken betreffende de Ministerraad voor het Koninkrijk, de Ministerraad en de onderraden, (1945) 1948-1974

Dit archief bevat de vergaderstukken van de Ministerraad en de onderraden, met notities van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.377
Inventaris van het archief van de minister van Buitenlandse Zaken betreffende de Ministerraad voor het Koninkrijk, de Ministerraad en de onderraden, (1945) 1948-1974

Auteur

Doc-Direkt

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2017 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ministerraadstukken
Buza / Ministerraadstukken

Periodisering

archiefvorming: 1948-1974
oudste stuk - jongste stuk: 1945-1974

Archiefbloknummer

Z280

Omvang

; 1871 inventarisnummer(s) 17,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in heten.
.
Nederlands,
Engels,
Frans
Duits

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

ministerie van Buitenlandse Zaken, , (1945) 1948-1974

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat de vergaderstukken van de Ministerraad en de onderraden, met notities van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Volgens de Grondwet beraadslaagt en besluit de Ministerraad over het algemeen regeringsbeleid en bevordert het de eenheid van beleid. Dit wordt concreet gemaakt in artikel 4 van het Reglement van Orde voor de Ministerraad. Het gaat daarbij om: wetgeving, beleid, buitenlands beleid en Europese Unie, de instelling van externe adviesorganen en interdepartementale commissies, benoemingen en ontslagen, niet met name genoemde regeringsaangelegenheden, het instellen van onderraden en ministeriële commissies. De minister president is tevens voorzitter van de Rijksministerraad (RMR) De RMR komt regelmatig bij elkaar en bestaat uit de leden van de Ministerraad, de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen en de gevolmachtigde minister van Aruba (vanaf 1986). Het is voor de Ministerraad vaak niet mogelijk uitvoerig in te gaan op ingewikkelde en technische kwesties. Daarom geven de ministers er sinds jaar en dag de voorkeur aan zulke kwesties te bespreken in kleinere kring, vaak in aanwezigheid van deskundigen. Het Reglement van Orde geeft de Ministerraad dan ook het recht onderraden en ministeriële commissies in te stellen die zich bezighouden met bepaalde delen van het regeringsbeleid. Dit archief bestaat uit de archiefbescheiden die allen voortkomen uit het lidmaatschap van de minister van Buitenlandse Zaken van de Ministerraad, Rijksministerraad en de onderraden.
Het archief beslaat de periode 1945 tot en met 1974. In deze periode werd het ministerie van Buitenlandse Zaken geleid door een achttal ministers:
  • 1939-1946 Eelco van Kleffens (partijloos);
  • 1946-1946 Herman van Roijen (partijloos);
  • 1946-1948 Pim van Boetzelaer van Oosterhout (partijloos);
  • 1948-1952 Dirk Stikker (VVD);
  • 1952-1956 Jan Willem Beyen (partijloos);
  • 1956 Joseph Luns, zonder portefeuille (KVP);
  • 1956-1971 Joseph Luns (KVP);
  • 1971-1973 Norbert Schmelzer (KVP);
  • 1973-1977 Max van der Stoel (PvdA).
Onderwerpen die gedurende deze tijd voor Buitenlandse Zaken nadrukkelijk gespeeld hebben, zijn:
  • De afwikkeling van aan Tweede Wereldoorlog gerelateerde zaken met Duitsland;
  • de dekolonisatie van Nederlands Indië en Nieuw-Guinea;
  • de opbouw van de Benelux, de Europese gemeenschap(pen) in West-Europa (EGKS en EEG);
  • het ontstaan van de West- en Oost-Europese machtsblokken;
  • de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO);
  • de Verenigde Naties en al haar nevenorganen;
  • het ontstaan van Israël en de Middenoostenkwestie.
In Nederland zelf:
  • de Wederopbouw, en de uitbouw van de verzorgingsstaat;
  • een veranderende verhouding met de andere koninkrijksdelen, de Antillen en Suriname;
  • de naturalisatie van grote aantallen uit voormalig Nederlands Indië naar Nederland komende rijksgenoten.
Vanuit Buitenlandse Zaken werden de overwegingen en voorstellen van de andere ministers in deze en andere zaken becommentarieerd. Dit gebeurde uiteraard ook ten aanzien van datgene wat in de Ministerraad voor Koninkrijksaangelegenheden aan de orde kwam. Het reilen en zeilen van de Ministerraad veranderde na 1945 in die zin dat een aantal (soms tijdelijke) onderraden in het leven werd geroepen die betrokken waren op specifieke beleidsterreinen. Dit waren:
  • Raad voor Oorlogsvoering (1945-1946);
  • Raad voor Herstel en Wederopbouw (1945-1946);
  • Raad voor het Binnenlands Bestuur (1945-1946);
  • Raad voor Zaken Overzee (1947-1948).
  • Raad voor Militaire Aangelegenheden van het Koninkrijk (Raad MAK) / Algemene Verdedigingsraad (AVR);
  • Commissie voor Aangelegenheden van Indonesië (CAVI); later Raad voor Indonesische Aangelegenheden (RAVI);
  • Raad voor Economische Aangelegenheden (REA);
  • Raad voor Europese Zaken (REZ);
  • Raad voor de Burgerlijke Rijksdienst;
  • Raad voor de Ruimtelijke Ordening (RRO);
  • Raad voor de Burgerlijke Rijksdienst (RRD);
  • Raad voor het Wetenschapsbeleid (RWB);
  • Welzijnsraad;
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief bestrijkt de periode van 1945-1974, en had voor aanvang van de bewerking een omvang van 64,25 meter. De zorgdrager was de minister van Buitenlandse Zaken. Aanvankelijk bestond dit blok uit drie series lopende van 1945-1954, 1955-1964, 1965-1974. Tijdens de schouwing op het Ministerie van BuZa, voor de bewerking door Doc-Direkt van het geheel, is gebleken dat eerder uit de serie 1945-1954 stukken zijn vernietigd. Het betreft een blok archiefbescheiden die allen voortkomen uit het lidmaatschap van de minister van Buitenlandse Zaken van de Ministerraad (MR), Ministerraad van het Koninkrijk (MRK), onderraden en ministeriële commissies, alsmede uit de deelname van de staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken aan deze gremia.
Wekelijks worden door het ministerie van Algemene Zaken alle vergaderstukken van deze raden aan de ministeries opgestuurd. Bij BuZa werd per raad één chronologische serie vergaderstukken gevormd. Per vergadering werd gekeken bij welke agendapunten men commentaar had. De stukken die hier het gevolg van waren; korte aantekeningen, memoranda en notities, werden bij de andere vergaderstukken betreffende hetzelfde agendapunt gevoegd en vervolgens aan de minister voorgelegd. Vaak zette deze ook nog eigen opmerkingen op de commentaarstukken. Na de raadsvergadering werden alle vergaderstukken op datum en agendapunt in de betreffende serie bij gevoegd.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2017 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken met het commentaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de in de Ministerraad en aanverwante raden besproken agendapunten met de bijbehorende vergaderstukken. Vernietigd zijn de dossiers van overleggen waar het ministerie geen commentaar geleverd heeft op de agendapunten.
Selectie en vernietiging
Bij de selectie is gebruik gemaakt van het Basiselectiedocument nr.1 Coördinatie van het algemeen regeringsbeleid. Bij aanvang van de bewerking mat het archief 64 strekkende meter, daarvan is 46 meter vernietigd.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Conform het BSD zijn vergaderstukken bewaard voorzien van inhoudelijk commentaar. Deze stukken zijn met de agenda en de stukken betreffende hetzelfde agendapunt bewaard.Van een aantal onderraden is geen te bewaren neerslag gevonden. Het gaat hierbij om de Commissie voor Aangelegenheden van Indonesië (CAVI); later Raad voor Indonesische Aangelegenheden (RAVI).
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
In de inventaris is conform de oorspronkelijk ordening per gremium een chronologische serie per vergadering gevormd. Daarbij is ook aangegeven of het agendapunt waarvan neerslag bewaard wordt buitenlands, of overig beleid betreft.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ministerraadstukken, nummer toegang 2.05.377, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Buza / Ministerraadstukken, 2.05.377, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven
NA-inventarissen:
  • 2.02.05.02 archief van de Raad van ministers [Ministerraad], 1823-1989;
  • 2.05.86 E.N. van Kleffens;
  • 2.21.156 D.U. Stikker;
  • 2.21.183.70 J.H. Roijen;
  • 2.21.351 persoonlijk archief J.M.A.H. Luns (levensjaren 1911-2002);
  • 2.21.383 W.K.N. Schmelzer;
  • 2.21.408 J.W. Van Beyen.

Bijlagen

Geen bijlagen

Archiefbestanddelen