Op woensdag 18 november 2020 heeft het Nationaal Archief zich officieel aangesloten bij het netwerk Musea Bekennen Kleur.
Wederzijdse verwachtingen
Tijdens een online bijeenkomst bespraken projectleider van Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar, rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief Marens Engelhard en Hoofd Onderzoek en Presentatie Saskia Oranje de wederzijdse verwachtingen. Met Musea Bekennen Kleur ontstaat in de culturele sector voor het eerst een platform waar culturele instellingen diepgaand met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe we gezamenlijk diversiteit en inclusie gaan waarmaken.
Musea Bekennen Kleur
Musea Bekennen Kleur zal dit jaar en komend jaar tentoonstellingen en programma’s presenteren die de thema’s culturele diversiteit, slavernijverleden of koloniale erfenis belichten. De aandacht voor deze onderwerpen past in de huidige ontwikkeling waarbij musea en andere culturele instellingen zoeken naar manieren om meerstemmigheid te implementeren.
De doelstelling van Musea Bekennen Kleur is om musea duurzaam te verenigen in hun streven om diversiteit en inclusie daadwerkelijk te verankeren in het DNA van de verschillende organisaties. Dit wordt toegespitst op de vier p’s: Programma, Publiek, Personeel, Partners, met ruimte voor kennisuitwisseling en (zelf)reflectie. Het is de ambitie om diversiteit en inclusie een volwaardig en intrinsiek onderdeel te maken van de museumpraktijk. Als archief tussen veelal musea leggen wij soms andere focuspunten. Wij hebben een extra P toegevoegd van proces, maar er zijn tal van overeenkomsten en daarom sluit het Nationaal Archief aan bij dit netwerk.
Achtergrond Musea Bekennen Kleur
In maart 2020 tijdens de opening van de tentoonstelling Zwart in Rembrandts tijd in de Zuiderkerk in Amsterdam maakten een eerste groep van dertien Nederlandse musea bekend dat zij een uniek samenwerkingsverband aangaan: Musea Bekennen Kleur. Hierin worden vraagstukken onderzocht rondom inclusie en diversiteit binnen de museale sector teneinde deze thema’s daadwerkelijk te implementeren. Sinds de lancering meldden zich nog steeds nieuwe erfgoedinstellingen voor aansluiting bij Musea Bekennen Kleur. De teller staat nu op 30 deelnemers. Zo hebben het Amsterdam Museum, Bonnefanten, Mauritshuis, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar zich aangesloten. Kijk voor meer informatie op https://museabekennenkleur.nl
De ambitie is dat andere geïnteresseerde musea zich ook aansluiten bij het samenwerkingsverband. Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.