Werelddag Digitale Duurzaamheid 2020

Een feest voor duurzame toegankelijkheid van informatie
Foto van medewerkers DPC Australia.
3 november 2020

Dit jaar vindt de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid (WDPD) online plaats op 5 november. “De WDPD is in een paar jaar uitgegroeid tot een internationaal feest voor iedereen die zich met duurzame toegankelijkheid bezighoudt”, vertelt Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief. “Zeker in deze bijzondere tijd vind ik het mooi om te zien wat er overal ter wereld gebeurt op dat gebied. En met hoeveel passie en plezier dat gepaard gaat.”

Het Nationaal Archief draagt zelf ook een kennissteentje bij. Onder andere met een workshop over Persistent Identifiers en een workshop Virtuele Onderzoeksomgeving.

Is het programma ook interessant voor archiefvormers?

WDPD is niet alleen interessant voor erfgoed- en archiefinstellingen, vertelt Van Veenendaal. "Er zitten ook voor archiefvormers leuke en nuttige items bij; het programma wordt steeds breder. In Nederland zendt het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn bijdrage uit op Zoom op maar liefst drie kanalen. Elk kanaal met een eigen onderdeel: presentaties en paneldiscussies; workshops; en de uitreiking van de Digital Preservation Awards. Via deze kanalen leer je bijvoorbeeld meer over het bewaren van websites en sociale media, over COVID-19-collecties, over diversiteit en inclusie, en over hoe je duurzaamheidsbeleid of een preservation policy maakt. De internationale hub met blogs en video’s is ook aan te raden. En houd #WDPD2020 in de gaten."

De workshop Persistent Identifiers, wat houdt die in?

"Het is een instapworkshop. We leggen uit waarom deze unieke identificatiecodes belangrijk zijn voor de duurzame toegankelijkheid van digitale documenten. Je voorkomt er als organisatie bijvoorbeeld mee dat webbezoekers vervelende 404- of niet-gevonden-meldingen krijgen. En het is een interactieve workshop; we gaan samen onderzoeken hoe Persistent Identifiers werken. Dat kan gewoon met je eigen laptop of smartphone. Ik vind het belangrijk te laten zien dat werken met Persistent Identifiers geen hogere wiskunde is. En dat je er meteen mee aan de slag kunt."

Die dag wordt ook de Digital Preservation Award uitgereikt

Heb je een favoriet? "Ja zeker. ‘Onze’ stagiaire Lotte Wijsman van de UvA is finalist voor de Award for the Most Distinguished Student Work. Ze hielp mee aan een internationaal onderzoek naar de essentiële door de tijd heen te bewaren kenmerken van spreadsheets."

Wanneer is de dag voor jou geslaagd?

"Er zijn twee dingen waar ik erg naar uitkijk. Als ik tijdens de dag – van het ochtendgloren in Nieuw-Zeeland tot het einde van de werkdag in Canada – weer vele tweets en andere meldingen voorbij heb zien komen over leuke en nuttige initiatieven. Dan voel ik dat we in ons relatief kleine vakgebied samen sterk staan. En persoonlijk ben ik erg benieuwd of het de National Archives in het Verenigd Koninkrijk nog gelukt is een online variant te maken van mijn bordspel Preservia(.nl) over duurzame toegankelijkheid. Dat zou enorm knap en erg leuk zijn."

World Digital Preservation Day

World Digital Preservation Day is een initiatief van de Digital Preservation Coalition (DPC). Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) coördineert de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid in Nederland. Doel van deze dag is om meer bekendheid te geven aan digitale duurzaamheid en om met elkaar te kijken wat we bereikt hebben en wat ons nog te doen staat.

Iedereen die geïnteresseerd is in het bewaren van digitaal erfgoed kan meedoen aan de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Als je met je organisatie speciale activiteiten rondom het thema digitale duurzaamheid organiseert, stuur dan een e-mail naar info@netwerkdigitaalerfgoed.nl. Ook als je op een andere manier aandacht wilt besteden aan de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid, bijvoorbeeld via een blog, artikel, een impressie van je werk op die dag. Laat het het weten en gebruik hashtag #WDPD2020.