Verwachte tentoonstelling: Wij zijn hier

De geschiedenis van Nederland is al lange tijd nauw verweven met de islam. De tentoonstelling Wij zijn hier vertelt de geschiedenis van de eerste moslimgemeenschappen in Nederland, door de ogen van Nederlandse moslims van nu. Deze verhalen maken deel uit van het Nederlands erfgoed.

Vroegste contacten

De vroegste contacten van Nederland met de islam waren vooral handelsrelaties tussen de Nederlandse Republiek en het Ottomaanse Rijk in het Middellandse Zeegebied. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw veroverden Nederlandse handelscompagnieën gebieden in Azië, met name het huidige Indonesië. Vanaf toen kwam Nederland veel directer in contact met moslims en het islamitische geloof.

Toch waren moslims lange tijd slechts sporadisch aanwezig in Nederland. Pas in het begin van de twintigste eeuw ontstonden de eerste moslimgemeenschappen op Nederlandse bodem. Deze tentoonstelling richt zich op drie van deze Nederlandse gemeenschappen: Molukkers, Javaanse Surinamers en Hindostaanse Surinamers. Zij zijn een blijvend onderdeel van onze maatschappij geworden.

Het Moslim Archief

Het Moslim Archief is een nieuw initiatief. Met als missie het cultureel en religieus erfgoed van Nederlandse moslims en de gedeelde geschiedenis met andere Nederlanders een plek te geven in het collectieve geheugen van Nederland.

Wanneer te bezoeken

Deze gratis tentoonstelling is te bezoeken van 25 september t/m 8 december 2024.