Erfgoedinstellingen krijgen steeds vaker archief met digitale objecten aangeboden. Om deze goed te archiveren, moeten ze eerst gecontroleerd ofwel ge(pre)-ingest worden. Preserveringstools helpen bij het automatiseren van deze (pre-)ingestprocessen. Maar welke zijn het meest geschikt voor welke situatie? Om archiefprofessionals te helpen bij deze keuze, is in nauwe samenwerking met het Nationaal Archief en in opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed een virtual research environment (VRE) tot stand gekomen.
Eenvoudig testen in onderzoeksomgeving
De (pre-)ingest bestaat bijvoorbeeld uit een check op type bestanden, corrupte bestanden, versleuteling, validatie van de data, controle op virussen, etc. In de VRE kan elke informatieprofessional op een eenvoudige manier preserveringstools uit te proberen die deze controles uitvoeren. De onderzoeksomgeving is vooral bedoeld voor instellingen die de preserveringstools nog niet in een productieomgeving gebruiken, maar eerst willen nagaan of ze binnen de workflow passen.
De VRE-omgeving is ook ideaal voor workshops, trainingen en iedereen die wil weten hoe preserveringstools werken. In de VRE zijn op dit moment alvast zes veelgebruikte open source preserveringstools opgenomen: Apache Tika, DROID, Handbrake, JHOVE, MediaInfo en veraPDF.
Videotutorial geeft uitleg
Ter ondersteuning, heeft NDE een videotutorial ontwikkeld. Deze is gemaakt door Lotte Wijsman en Remco van Veenendaal, mede-initiatiefnemers van de VRE en experts op het gebied van preservation. Van Veenendaal: “Er is weinig technische kennis nodig om deVRE op de computer te zetten. Ook het gebruik van de tools is gemakkelijk: ze zijn via knoppen op het scherm te bedienen.” “In de korte videotutorial leggen we stap-voor-stap uit hoe je de VRE kan installeren en ermee aan de slag kan gaan”, vult Wijsman aan. “In de bijbehorende gids staat bovendien nog een aantal voorbeelden om mee te oefenen.”
Bekijk hier de videotutorial. Alle benodigde downloads en de korte installatiegids zijn te vinden op de website van de NDE.
Betrokken partijen
De virtuele omgeving voor preserveringstools VRE is tot stand gekomen binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). En is ontwikkeld door de Open Preservation Foundation. OPF onderhoudt de VRE. Ook de technische doorontwikkeling ervan ligt bij deze organisatie. Het Nationaal Archief neemt het functioneel beheer o.a. klantcontact) op zich en de eindverantwoordelijkheid daarover. Voor vragen en meer informatie over de VRE kunnen geïnteresseerden dan ook terecht bij het Nationaal Archief via info@nationaalarchief.nl, onderwerp VRE, t.a.v. Remco van Veenendaal.