De tentoonstellingen Kòrsou-Curaçao, Opstand & Vrijheid en Wie ben ik wie was jij? zijn weer geopend. Iedereen is van harte welkom!
Veilig bezoek
Aan de lockdown, waarin musea en dus ook de tentoonstellingen in het Nationaal Archief hun deuren noodgedwongen moesten sluiten, is gelukkig een eind gekomen. Reserveren voor een bezoek aan de tentoonstellingen is niet nodig. Wel moet iedereen van 13 jaar en ouder in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs en een mondkapje dragen. Daarmee maken we het bezoek veilig.
Tentoonstelling Kòrsou-Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu
In het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. Archiefstukken, foto’s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. De tentoonstelling Kòrsou - Curaçao combineert deze archiefstukken met verschillende visies op het eiland. Zo geeft een selectie uit de unieke verzameling audio-opnames, de Zikinzá-collectie, een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen.
Ook komen Curaçaoënaars van nu aan het woord over de onderwerpen uit de tentoonstelling.
In de tentoonstelling zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf, documentairemaker en culturist Selwyn de Wind. Daarnaast laten tien kunstenaars en artiesten met hun werk zien hoe zij aankijken tegen slavernij, veerkracht, de samenleving en het bestuur. Gastconservator Dyonna Benett stelde de tentoonstelling samen in nauwe samenwerking met adviseurs uit zowel Nederland als Curaçao. Bezoek de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao en ontdek dat de stemmen, muziek en documenten van toen nog steeds relevant en betekenisvol zijn.
Op zondag 13 februari is er van 13.00 - 14.00 uur een rondleiding in de tentoonstelling.
Kosten € 7,50
Graag vooraf aanmelden via events@nationaalarchief.nl
Bekijk de teaser Kòrsou - Curaçao - Stemmen van toen, mensen van nu op ons YouTube-kanaal
Opstand & Vrijheid
De tentoonstelling Opstand & Vrijheid gaat over de strijd om vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën. Opstand & Vrijheid bestaat uit drie onderdelen, waarin het verhaal van een opstand in context wordt gepresenteerd. Ontdek het verhaal over de Tachtigjarige Oorlog, de geschiedenis van de opstand van slaafgemaakten in Berbice in 1763 en die van de Bataafse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Ook is er aandacht voor de invloed van deze opstanden voor het Nederland van vandaag de dag. In korte interviews geven drie experts, Nancy Jouwe, Joris Oddens en Judith Pollmann, hun visie op de betekenis van de gebeurtenissen.
Wie ben ik, wie was jij?
Wie ben ik, wie was jij? is een educatieve tentoonstelling. In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden) is deze interactieve tentoonstelling geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Tentoonstellingen Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal