Open Donderdag: slim gebruik van open standaarden

De Open Donderdag van 2 mei staat in het teken van open standaarden. Mathieu Paapst en Desiree Castillo Gosker (Forum Standaardisatie) leggen uit wat open standaarden zijn, hoe ze bijdragen aan een open overheid en aan digitale soevereiniteit. 

Ook vertellen de sprekers hoe organisaties rekening kunnen houden met open standaarden vóór en tijdens de inkoop van ICT-producten en -diensten. En gaan ze in op de jaarlijkse Monitor Open Standaarden. Een onderzoek van Forum Standaardisatie naar het gebruik van de ‘pas toe of leg uit-lijst’ bij ICT-aanbestedingen binnen de overheid. 

Forum Standaardisatie en Actieplan Open Overheid

Forum Standaardisatie adviseert de publieke sector over het gebruik van open standaarden. De Monitor Open Standaarden van Forum Standaardisatie is onderdeel van het Actieplan Open Overheid 2023-2027. Het Actieplan Open Overheid is een bundeling van inspanningen voor een open overheid. En is een verplichting vanuit het Open Government Partnership, een samenwerkingsverband voor het bevorderen van een open en empathische, luisterende overheid. Klik hier voor meer informatie over het Actieplan en voor updates van de verschillende actiehouders.  

Programma 2 mei 2024

17:00 - 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 - 17:45 uur: Sprekers Mathieu Paapst en Desiree Castillo Gosker

Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag. Het Nationaal Archief is vrij te betreden. Er is geen rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen! 

De Open Donderdagen worden georganiseerd door en zijn onderdeel van de Informatie Academie

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA staan kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kunt u vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.